A kertünk mellett a napelemes rendszerre is büszke vagyok

Idén nyáron költöztünk be végre az új házunkba. Nem volt egyszerű és zökkenőmentes az építkezés, és persze nem volt olcsó sem, de azt hiszem, hogy bőven megérte a fáradozás, mert egy nagyon szép ház lett a miénk.

Talán a legbüszkébb a kertünkre vagyok. Rengeteget terveztünk, dolgoztunk vele, de nagyon szép lett. Ezt már az építkezés elején eldöntöttük, hogy a kertünkre nagy hangsúlyt fektetünk majd, hiszen elsősorban emiatt költöztünk házba, hogy jó időben ki tudjuk élvezni a kert és zöld által nyújtott élményeket. Ez így is van, imádjuk és amikor csak tudunk mindig kint vagyunk. Építettünk bele egy kis mesterséges tavat, amibe halakat telepítettünk. Emellett teleraktuk még a kertet mindenféle növényekkel és virágokkal, mint cédrus, tuja, fenyőfa stb. Mondhatnánk, hogy szó szerint színes, szagos lett a kertünk, mert tavasztól őszig tényleg ilyen.

Számunkra nemcsak a kert volt fontos, hanem az is, hogy az áramellátást megújuló energiaforrásból oldjuk meg. Ez sikerült is, mert napelemek kerültek a házra, melyet a napelemrendszer.info-tól rendeltünk meg.

napelemek

Miért döntöttünk a napelemek mellett?

Elsősorban azért, mert mi hosszútávban gondolkozunk. A napelem nem térül meg egyik napról a másikra, hanem években kell számolni. Viszont hosszútávon sokkal kifizetődőbb, mint a hagyományos áramszolgáltatók, ergo sokkal olcsóbb.

A napelem szinte eltünteti a villanyszámlát. De hogyan? Egy átlag háztartásban annyit fizetünk az áramért, amennyit használunk vagyis mindegy egyes kW energiát ki kell fizetni a szolgáltatónak. A napelemes rendszer esetében viszont mi termeljük meg az áramot. Ez azt jelenti, hogy egyszer kell megvennünk és telepítenünk a rendszert, ami az évek alatt 0-ra csökkenti a számlát.

Gyakran kérdezik tőlem barátok vagy ismerősök, hogy rendben, de ez mégis hogyan térül meg? Erre mindig egy nagyon egyszerű példát szoktam mondani. Például egy háztartásnak havonta 18.000 Ft a villanyszámlája. Ebben az esetben valószínűleg elég egy 5 kW-os napelemrendszer a házra, ami 1.998.000 Ft-ba kerül úgy, hogy ebben az árban gyakorlatilag már minden benne van. Az első hónapban még csak 18.000 Ft lehet megspórolni, 5 év után már 1.080.000 Ft-ot és például 10 év után már 2.160.000 Ft-ot, tehát valahol 9-10 év körül lesz az, amikor a rendszer megtérül. Persze ez egy hozzávetőleges számolás, hiszen minden hónap, minden év már, de nagyjából így lehet számolni vele.

Persze 10 év nem kevés idő és ki tudja, hogy mi lesz 5 vagy 10 év múlva, de a napelemes rendszerek ilyenek, hosszútávban kell gondolkozni. Viszont azt is hozzá kell tenni, hogy a gyártó nem 1 évre, hanem 25 évre vállal teljesítménygaranciát a Sharp márkájú panelekre. Ez a garancia azt jelenti, hogy 25 éven át minimum 80 %-os teljesítménnyel kell, hogy üzemeljen a rendszer. Azért szerintem ez nem hangzik rosszul. Tehát valójában évtizedekben lehet mérni a napelemes rendszer hatékonyságát.

Persze van olyan ház, ahol nagyobb teljesítményű rendszerre lehet szükség. Például egy 7 kW-os rendszer ára bruttó 2.545.000 Ft, vagy például a legnagyobb teljesítményű vagyis 20 kW-os rendszer ára bruttó 6.790.000 Ft. Ez már tényleg hatalmas házra való, ahol elég nagy teljesítményre van szükség.

Gyakran megkérdezik tőlem, hozzáteszem jogosan, hogy mi van akkor, ha nem süt a nap. Ez persze nyáron nem szokott probléma lenni, de ősszel-télen igenis lehet az. Ilyenkor sem kell pánikba esni, mert a napelemes rendszer úgy van megoldva, hogy ugyanúgy a szolgáltató áramhálózatán marad a házunk, így biztosan nem maradhatunk áram nélkül. Ezért a szolgáltatásért azonban már fizetni kell, de még így is megéri, jobban jövünk ki.

Összességében elmondhatom, hogy nagyon elégedettek vagyunk mind a kertünkkel, mind pedig a napelem rendszerrel, azt hiszem, hogy nagyon jól döntöttünk.