A nagy kerthez egy nagy napelem is dukál?

A párommal egyik közös szenvedélyünk a kertészkedés. Tulajdonképpen ez volt az, ami összehozott bennünket. Nem is volt kérdés, hogy végül egy olyan családi házban fogunk élni, aminek hatalmas kert része van, hogy bőven kiélhessük ezt a közös szenvedélyünket. A kertépítés mellett pedig elkötelezett hívei vagyunk a környezetvédelemnek, éppen ezért döntöttünk úgy, hogy ideje lesz áttérni a megújuló energiára és napelemekkel termelni az energiát.

Rövid keresgélés után rábukkantunk a napelempalyazatok.hu oldalra, ahol nagyon jó pályázati lehetőségeket találtunk, hogy hogyan tudnánk kicsit csökkenteni a költségeken. Erről is fogok majd mindjárt írni egy kicsit, de előbb a napelem méretéről szeretnék bővebben infót nyújtani.

napelem mérete

Tehát mitől is függ a napelem mérete?

Elsősorban függ az éves átlag energiafogyasztásunktól. Ezt a pontot érdemes komolyan venni, hiszen ha nem megfelelő méretű rendszert építünk ki, akkor igen csak pórul tudunk járni. Például mi történik, ha túl kicsi? Akkor sajnos még mindig nagyban függeni fogunk az áramszolgáltatótól és ugyanúgy fizetni fogunk egy bizonyos összegű villanyszámlát, pedig a célunk pont az ellenkezője, nem? Abban az esetben pedig, ha túlságosan nagy teljesítményű rendszerünk lesz, akkor ugyan az áramszolgáltató megvásárolja tőlünk a megtermelt többletenergiát, de jóval olcsóbban, mint az nekünk megérné így a megtérülési ideje a fotovoltaikus rendszernek jóval meghosszabbodik, vagy el sem jön.

Azt olvastam, hogy mindettől függetlenül érdemesebb valamivel nagyobb rendszert kiépíteni, mint amire jelen pillanatban szükségünk van, vagy legalább legyen bővíthető, ugyanis, ha az évek során nagy energiaigényű eszközöket szerzünk be akkor megint abba a hibába eshetünk, hogy az általunk megtermelt energia nem lesz elegendő. Ebben a kérdéskörben, az egyik fő szerepkört az inverter játssza, vagyis az a szerkentyű, ami a háztartásban is hasznosítható váltóáramot generálja. Fontos ebből is a megfelelő teljesítmény, hogy bírja a terhelést. Ezeket a részleteket érdemes egy szakértővel megvitatni, hiszen ő sok ilyet látott már, szerintem kisujjból kirázza neked a választ.

Most viszont térjünk rá a korábban említett pályázatra, mert szerintem az is nagyon sok mindenkinek hasznos lehet.

Ez tulajdonképpen a valaha volt legnagyobb családtámogatási program, ráadásul már életbe is lépett, vagyis 2021. január 1-től. Ennek az egész programnak a célja a családok támogatása és maga az otthon fejlesztés, éppen ezért a skála igen széles, mármint úgy értve, hogy nagyon sok mindenre lehet költségtérítést igényelni. Ide tartozik bármilyen felújítási munkálat akár kültéren, akár beltéren, a nyílászárók cseréje, de még a festés is. A másik pozitívum pedig az, hogy akár a munkadíjat is elszámoltathatjuk, de ugyanúgy az anyagköltséget is, vagy, ha úgy tetszik meg is oszthatjuk fele-fele arányban.

Azt azért fontosnak tartom megemlíteni, hogy ez egy utólagos kifizetés, tehát első körben önerőből kell finanszírozni a dolgot, az állam pedig csak az összköltség 50%-át téríti meg, ami összesen 3 millió forintban maximalizálódik. Ezt a 6 millió forintot maximum azért lenne érdemes egyszerre kihasználni, bár tudom, hogy ez egy hatalmas összeg, mert ezt a támogatást csak egyszeri alkalommal lehet igénybe venni. Lényeg tehát, hogy minden számlát el kell tenni, hogy később be tudjuk majd nyújtani.

Ez pedig mind szép és jó, de mint minden pályázatnál, itt is megvannak a feltételek, amiknek teljesülnie kell ahhoz, hogy igényelhesd.

Kell, hogy legyen legalább egy gyereketek. Ez viszont már a magzat 12. hetétől számít, egészen 25 éves korig. Fontos, hogy az a személy, aki igényli a támogatást, köztartozásmentes legyen, valamint a társadalombiztosítása is legalább 1 évnyi folyamatos jogviszonnyal rendelkezzen.

Szóval főként ezeknek a kritériumoknak kell megfelelni, de könnyítés például az, hogy elvált szülők, vagy csak élettársi viszonyban élők is igényelhetik, tehát a klasszikus család modellnek nem feltétlenül kell teljesülnie. A 25 éves korhatár pedig érvényét veszti, ha a gyermek megváltozott képességű, vagy GYOD-ra jogosult.  

És nyilván azért írtam le mindezt, mert a napelemekre is érvényes. Pontos részleteket még nem találtam, de követni fogom az oldalt, hogy azonnal értesülhessek a legújabb hírekről!