A szomszéd kertje mindig zöldebb – ami igazán zöld, az pedig a napelem

Jó környéken élünk. Szoktunk együtt grillezni a szomszédainkkal, kedveskedünk egymásnak születésnapok alkalmából és a gyerekek is sokat játszanak együtt. Attól még be kell, hogy valljam, hogy a szomszédasszonyom kertjére nagyon irigy vagyok. Persze néha elhint egy-egy tippet és trükköt, de összességében sajnos még így is fényévekkel vagyok lemaradva tőle, ami a kertgondozást illeti. Tudom, hogy ez nem verseny, mégis annyira vágyom arra, hogy legalább olyan szemet gyönyörködtető növényeim legyenek, mint neki. De én még csak tanulom ezt az egész kertészkedés dolgot. És nem csak ilyen dolgokat szúrok ki persze. Például a napelemes rendszerük is nagyon megragadta a figyelmemet. Utána is néztem, hogyan kell elképzelni ezt a dolgot, és kezdetnek erről, a linken megtalálható honlapról kezdtem el tájékozódni, hogyan is működik a napelem rendszer telepítés. Mivel ez nem csak egy fenntartható, környezetbarát és előre mutató megoldás, hanem az árát is behozza körülbelül egy évtized alatt, ezért érdemesnek tartottam utánaolvasni.

Azt eddig is sejtettem, hogy a napelem rendszert telepítés előzetes felmérést és tervezést igényel, de a részleteket itt tudtam meg. A tervezés egyaránt takarja azt, mennyire biztonságos, hatékony és esztétikus rendszert lehet majd kiépíteni, illetve a tető és az épület fekvése az, ami a megfelelőséget nagyban meghatározza. De akár olyan, elsőre mellékesnek tűnő tényezők is döntő fontosságúak lehetnek, mint például egy, a szomszéd kertjéből átnyúló fa, vagy egy mellettünk újonnan épülő lakóhely, ugyanis mindkettő kifejthet árnyékoló hatást, azaz csorba eshet a napelem rendszer hatékonyságán.

A napelem rendszer telepítés során olyan dolgokra is fontos kitérni, mint például az esetleges bővíthetőség, itt pedig az inverter szerepe lesz számottevő. Nagy lehetőségek rejlenek ugyanis a későbbi bővíthetőségben, amely ugyan plusz költséggel jár, azonban néhány év múlva valószínűleg hálásak leszünk majd magunknak, hogy éltünk a lehetőséggel és előre gondolkodtunk. Így érdemes fizikailag és más tekintetben is előre kalkulálni egy esetleges későbbi bővítéssel, és akár nagyobb inverter telepítésével is megágyazni ennek a folyamatnak.