A fűnyírás hozta meg a vitorlázós kedvünket

Egyaltalán nem vagyok egy nagy kertész típus, igaz nagyapám vidéken nőtt fel, így ő a szabadidejét folyton a kertje szépítgetésére használja. Ilyenkor mindig kedvet kapok hozzá, hogy milyen jó lesz majd egyszer kertes házam lesz és lehet gondozni a növényeken és mindig fejlesztgetni a terepet.

Szerencsére egyszer-egyszer már belekóstolhattam az alap dolgokba, hiszen van egy nyaralónk a Balatonnál. Júliusban minden évben lemegyünk a legjobb barátaimmal egy hétre, igazi kanbulit tartani. Ilyenkor persze a fűnyírást és locsolást nekem kell intéznem a kertben, így volt ez idén is. Pont a nagy munka közben lettem rá figyelmes, hogy a szomszédban ott áll hátul egy vitorláshajó. Azonnal elgondolkodtam rajta, hogy mennyire királyság lenne már bérelni egyet a srácokkal. Fel is vetettem az ötletet nekik, s szinte mindannyian díjazták az ötletet.

Az interneten pikk-pakk megtaláltuk a nekünk való weboldalt, ahol rengeteg szuper vízi csapatépítő programért lehet fizetni. Elsősorban a vitorlázásra specializálódtak, ezért erről van a legrészletesebb leírás. A hajók általában 8-10 fősek, mi pedig 7-en voltunk, mint a gonoszok, úgyhogy ideális volt egy hajót bérelni. Hatalmas mázlink volt egyébként, mert volt egy felszabaduló hely lemondás miatt, így néhány nap múlva ki is próbálhattuk milyen vitorlázni.

Egyikünk sem tud normálisan, persze volt már olyan, aki az apukája révén kipróbálhatta, de nekünk szükségünk volt kapitányra. Úgy véltük, ha már ott vagyunk, akkor egy minimális alapoktatást is kérünk, hogy tisztában legyünk a vitorlázás fortélyaival. Ez ugyebár opcionális, mint egyébként a legtöbb dolog. Az alapoktatásban elsajátíthatjuk az alapfogalmakat és a csomók elkészítését, megtanulhatjuk a szélirányok neveit, a szélbe állást, a hajó irányban tartását, a fordulást és persze a kikötést és az elindulást.

Az óraszámot is mi határozhatjuk meg, alapvetően a 2 órát ajánlják minimum, a maximum óraszám egy napra pedig nyolc. Mi négyszer hatvan percet fizettünk, de emellé kiegészítésnek SUP-okat is béreltünk. Az egyik haverom egy sportboltban dolgozik, így ő nagyon képben volt a SUP-okkal, de legtöbben még egyikünk sem próbálkozott vele, így itt volt az ideje, hogy ezt is bevállaljuk. Kaptunk ehhez is egy minimális alap fejtágítást, hogy mit hogyan kell csinálni, aztán mehetett az esés-kelés. Rá kell érezni az egyensúlyra az biztos, voltak nagy vízbe borulások. Persze aggódni nem kellett, mindannyian tudunk úszni, de ha esetleg baj történne, akkor ott van a vízimentő, aki jelen van a SUP-ozás ideje alatt, ezzel is biztonságérzetet nyújtva. Szerencsére velünk nem történt semmilyen probléma.

A hajókat amúgy saját magunk válaszhatjuk ki a honlapon, a hajó flotta menüpontban felsorolva megtaláljuk mind a nyolc vitorlást. Tekintve, hogy mi mázlival éppen, hogy beestünk, nem igen válogathattunk, de tökéletes kis járgányt kaptunk. Csakúgy, mint az összesen, itt is volt WC, sőt hűtő is, így pár darab sört is tudtunk magunkkal vinni. Mivel nem minden barátom ismeri egymást régóta, egy nagyszerű csapatépítőnek is megfelelt ez a program, még jobban összehaverkodott mindenki.

csapatépítő

Indulási és érkezi álommásokból is lehet egyébként válogatni, a központ az Siófok, de nekünk ezzel is mázlink volt, hiszen Balatonbogláron van a nyaraló, a BalatonPRO pedig Fonyódon is megtalálható. Természetesen a program végén mindannyian nagyon lelkesen távoztunk, s el is kezdtünk gondolkodni, hogy milyen jó lenne egy saját vitorlást venni. Megkérdezni persze elfelejtettük, hogy ennek milyen menete van és egyáltalán megéri-e, így visszatértünk a honlapra hátha találunk valami infót. Találtunk is és gyorsan kiderült, hogy nekünk egyáltalán nem érné meg vitorlást venni. Borzalmasan költséges dolog, olyanok, amik magunktól eszünkbe sem jutottak volna.

Értelemszerűen előbb jogosítványra lenne szükségünk, majd leginkább akkor van értelme sajátra beruházni, ha egy szezon alatt legalább 30 napot használjuk. Ami azért egészen soknak számít, pláne, hogy a cég tapasztalatai alapján az embereknek maximum 1-2 két hetet vitorláznak egy évben. Ami bérlés esetén 400-500 ezer forintnak felelne meg, ez pedig még egy saját hajó éves kikötői díját sem fedezi. Egyéb költségeket még nem is vettünk hozzá, szóval gyorsan rájöttünk, hogy ez nem nekünk való állandó hobbi.

Viszont egy szezonban (áprilistól októberig) néhány alkalom beleférhet haverokkal, családdal akár, tényleg érdemes kipróbálni. A cég maga nagyon barátságos és korrekt, így csak ajánlani tudom. Azt pedig nem ártana kiderítenem a következő fűnyírásnál, hogy a szomszédban kiknek van nyaralója. Jó lenne összehaverkodni velük, hogy elvigyenek vitorlázni minket jövőre.