Szemet gyönyörködtető autógumi virágtartók a kertünkben

Ahogy beköszönt a jó idő, sokan kezdik szépítgetni a kertjeiket, virágokkal megtölteni az udvarokat, teraszokat. Faluhelyen valóságos verseny kerekedik abból, hogy kinek virágosabb a kertje, kinél van több pompás növény.

Idén, mivel már kertes házban lakunk, nem maradhattam ki ebből én sem. Mielőtt azonban kertépítésbe kezdtem volna, meg kellett szabadulnom attól a rengeteg kacattól, amit itt hagytak az előző lakók. Mikor éppen szelektáltam a lomokat, több szett autógumi sejlett fel előttem.

Kidobni nem szerettem volna őket, hiszen az is csak hulladékot generál. Nos, épp ekkor jutott eszembe a tökéletes ötlet: virágokkal töltöm meg a kidobott autógumi sereget. Autógumiból például csésze, minyon és még számos jópofa figura formázható. Aztán csak megtöltöd őket földdel és máris beleültetheted a virágokat. Színpompás és figyelemfelkeltő kerti dekorációkat készíthetünk így.

Ezt a lehetőséget kihasználva újra tudtam hasznosítani a gumikat, de sokat gondolkodtam rajta, hogy vajon miért nem adták el őket? A gumidiszkont.hu oldalán megkaptam a választ, ugyanis ott is – számos más websophoz hasonlóan – a használt gumikat nem veszik át, nem számítják be őket, amikor új autógumi vásárlására kerül sor. Ennek magyarázata, hogy kizárólag új autógumi forgalmazásával foglalkoznak.

Tulajdonképpen ez érthető is, hiszen egy használt gumi már jócskán elkopik, megváltozik a barázdáltsága, ezáltal már egyáltalán nem mondható biztonságosnak. Így amikor szükségessé válik, érdemesebb ezért új autógumi vásárlásban gondolkodni,

A gumidiszkont.hu oldalon számos márkájú és típusú autógumi közül választhatunk, biztosan megtaláljuk az autónk számára megfelelő méretű és fajtájú abroncsokat. Az autógumi kereső használatával egyszerű a kutatás, miután pedig kosárba raktuk a terméket, akár már másnap kézhez vehetjük az új gumiabroncsokat.

Fontos, hogy az új gumik felhelyezését szakműhelyben végeztessük, hiszen szakemberek tudják tökéletesen és biztonságosan felszerelni a gumikat. Fontos a gumiabroncsok statikus és dinamikus kiegyensúlyozása is, hiszen amennyiben nem megfelelő a kiegyensúlyozottság, az károsan hathat a gumi élettartamára és rendellenes gumikopáshoz is vezethet. Nem beszélve arról, hogy az autó menettulajdonságai, illetve stabilitása sem lesz megfelelő, ami már balesetveszélyes is.

És hogy mikor érkezik el a gumi leváltásának ideje? 7 °C átlaghőmérséklet felett már téliről nyári gumira ajánlott váltani, hiszen a nyári gumik barázdáltsága és összetétele hozzájárul ahhoz, hogy a melegebb és az esetleges esőzéstől csúszóssá vált úton is biztonságosan autózhassunk. Amikor a hőmérséklet az említett határérték alatti, téli gumi használata szükséges, hiszen azok a hidegebb időben, a havas úton garantálják az autó stabilitását.

Nagyon fontos tehát mindenkor figyelemmel lenni az éppen aktuális időjárásra és évszakra. Miután sok ilyen és ehhez hasonló lényeges információt szereztem a gumidiszkont.hu oldalától, máris jobban megértettem, miért is nem adták el a házunk előző tulajdonosai a használt autógumi szetteket. Hiszen az ő számukra is lényeges volt a biztonság és a jó minőségű gumik használata.

Az autógumik szerencsére nem vesztek kárba, hiszen csodálatos virágtartókat készítettem belőle. Az egész falu a csodájára járt és nem is gondolták, hogy a kertépítés és a dekorálás során a legnagyobb segítségemre éppen a használt autógumi abroncsok voltak.